13-14-15-åring i sommerjobb: Du får full pensjonsopptjening

SOMMERJOBB, FERIEVIKAR, UNGDOM, PENSJON, OPPTJENING:  13-åringer og eldre ungdom i sommerjobb eller deltidsdsjobb tjener i tillegg opp penger til egen pensjon.

Allerede fra det inntektsåret de fyller 13 år får ungdom pensjonsopptjening i folketrygden på alt de tjener.

Det er mange fordeler med å starte tidlig med å jobbe, blant annet at ungdom tjener opp pensjon selv om de ikke betaler skatt.

Etter at pensjonsreformen ble innført i 2011, tjener nordmenn opp pensjon fra de er 13 til 75 år.

Pensjonen tjenes opp av all inntekt som innberettes til skatteetaten.

TIPS! Dette gjelder også inntekt under frikortgrensen (2017) på 55.000 kroner. Deltidsjobber og sommerjobber er derfor gull verdt.

18,1 prosent til pensjonsbeholdningen

Når du tar sommerjobb, blir et beløp tilsvarende 18,1 prosent av inntekten spart i din pensjonsbeholdning hos folketrygden. Det er offentlig pensjonssparing.

TIPS! Tjener du opp mot frikortgrensen i løpet av en sommer, gir dette oppimot 10.000 kroner ekstra til pensjonsbeholdningen som du skal leve av senere i livet.

Med pensjonsreglene er det ingen tvil om at det er en økonomisk fordel å jobbe hos en registrert arbeidsgiver framfor å jobbe svart (motta lønn som ikke oppgis) – eller få betalt for å male familiens garasje.

Forbrukerøkonom Kristina Picard:

– En sommerjobb gir deg også verdifull arbeidserfaring og både nettverk og referanser som kan være gode å ha senere i livet.

Sjekk DrivBedre-pakken – 21 e-bøker om skatt og økonomi for småbedrifter

MERK! Alle våre ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best!