Jakten på deltids- eller sommerjobb
SOMMERJOBB, DELTID, FERIEJOBB, FERIEVIKAR, STUDENTER, SKOLEUNGDOM, SØKNAD: Svært mange av jobbene for ungdom – sommerjobber eller deltidsjobber – blir ikke lagt ut på nettet. De blir heller ikke kunngjort på andre måter. Mange arbeidsgivere lar være å utlyse stillinger fordi de er vant med at ungdom selv tar kontakt.
Så bruk dine forbindelser: I første omgang kan du snakke med familie, venner og kjente. Kanskje en lærer, eller lederen i en forening der du er medlem, kan gi deg tips?
TIPS! Ofte lønner det seg å ta direkte kontakt med mulige arbeidsgivere.
Et råd til skoleungdom og studenter: Ikke sitt lenge og puss på CV-en din. Skriv kort og greit om hvem du er og hvorfor du vil ha jobben. Nevn dine nøkkelegenskaper og interesser. Møt opp på arbeidsplassen. Hils gjerne på sjefen hvis det lar seg gjøre.
Kombiner med andre hjelpemidler: Jobbportaler (finn.no, nav.no osv), vikarbyråer og medier som Facebook og andre.
Det er også smart å google ‘sommerjobb’ og lignende søkeord, for eksempel søke på ‘sommerjobb gartner’, hvis det er det du ønsker å jobbe som.
TIPS! Søk på mange jobber. Det er ikke noe poeng i å legge inn et par søknader og så bli frustrert hvis du ikke får klaff.
De fleste tenker nok først og fremst på pengene når de får sin første deltidsjobb eller sommerjobb. Men faktisk kan sommerjobben være viktig for yrkeslivet ditt. Du får en arbeidserfaring som kan gjøre overgangen til arbeidslivet lettere, som etter hvert fyller opp en tom CV og som kanskje bidrar til bedre jobbsjanser i framtida.
– Det er viktig at du gjør en god jobb, selv om du til tider er lei. Husk at en god attest, nettverk du opparbeider deg og referansene er gull verdt. Dette er faktorer som kan være helt avgjørende neste gang du skal søke jobb. (Ungdomsrådgiveren i YS.)
(Denne saken er hentet fra Otto Risangers nye ebok «Ungdomsøkononomi».)