Forskuddsskatt i næring? Vær pessimist!

FORSKUDDSSKATT, SELVSTENDIG, NÆRINGSDRIVENDE, ENKELTMANNSFORETAK, ENKELTPERSONFORETAK, FIRMA: Som selvstendig næringsdrivende kan du når som helst endre på hva du skal betale i forskuddsskatt til skatteetaten.

Et verdifullt tips:Her lønner det seg som regel å være pessimist …

  • Gå aldri ut fra det som du håper å tjene i løpet av året i ditt enkeltmannsforetak – altså ditt eventuelle regnskapsmessige og dermed skattepliktige overskudd.
  • Gå i stedet ut fra at det kanskje går litt dårligere for deg enn du har forutsatt.

Dermed blir det atskillig lavere forskuddsskatt å betale i løpet av de fire årlige forfallene: 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november.

Risikoen er nemlig at du betaler for mye i skatt i forhold til det overskuddet du får i næring, og at dette er penger som du hadde hatt god bruk for til å bygge opp virksomheten din, eventuelt til å dekke private leveomkostninger med.

Det hjelper deg lite at du får for mye betalt i 2018-skatt tilbake ved skatteoppgjøret i oktober 2019 hvis du hadde hatt bruk for pengene lenge før den tid.

En grei måte å ordne forskuddsskatten på kan være å ha en ”pessimistisk” holdning til de første to eller tre innbetalingene, og så regulere den fjerde innbetalingen (med forfall 15. november) – slik at du kommer ut noenlunde riktig året sett under ett.

Er situasjonen den at du har betalt for lite inn i forskuddsskatt i løpet av året, kan du ved å dekke det som mangler senest 31. mai året etterpå, slippe unna alle renter på eventuell restskatt. Det er spesielt gunstig siden renter på restskatt ikke gir noe fradrag ved skatteberegningen.

TIPS! På www.skatteetaten.no finner du kalkulatoren ”Enkel skatteberegning” som gjør det lett å beregne årets skatt ut fra alle årets inntekter og fradrag.

Stadig flere venter til fristen 31. mai året etter for å dekke opp resterende skatt og på den måten slippe unna kostbare ikke-fradragsberettigede renter på restskatt.

Les mer i vår Smarte skattegoder til næringsdrivende (inngår til rabattpris kr 39 som del av  DrivBedre-pakken)

TIPS: Slik leser du våre ebøker – enkelt og greit – slik det passer deg, når det passer deg

Se hva våre ebok-kunder sier

Benytt deg av dette gode tilbudet nå.