Både lønn og næringsinntekt: Slik ordner du selvangivelsen

SKATT, LØNN, NÆRINGSINNTEKT, ENKELTPERSONFORETAK, ENKELTMANNSFORETAK: Mange som driver egen virksomhet som enkeltpersonforetak har i tillegg til næringsinntekten derfra også en del av sin samlede inntekt som lønnsinntekt.

I den situasjonen er du både arbeidstaker/oppdragstaker og næringsdrivende. Det er helt kurant.

  • Tjener du for eksempel 200.000 kroner i fast jobb, som vikar eller som lønnsfrilanser, er du arbeidstaker eller oppdragstaker i den sammenhengen.
  • Har du et overskudd på for eksempel 150.000 kroner i virksomheten din, er du næringsdrivende i den sammenhengen.

MERK! Det normale vil også være at du i et slikt tilfelle har både vanlig minstefradrag i lønnsinntekten og fradrag for kostnader i næringsinntekten.

Det er avgjørende for skatteetaten at du ikke blander de to typene inntekt og kostnader sammen, og at du fører dem riktig i selvangivelsen. Lær deg reglene! Fører du feil, risikerer du å betale for mye skatt.

  • All lønnsinntekt føres direkte i selvangivelsen.
  • All næringsinntekt føres først i næringsoppgaven.
  • I næringsoppgaven går kostnader til fradrag, før nettobeløpet går videre til selvangivelsen og til skjemaet Personinntekt i enkeltpersonforetak.

Les mer om dette i vår ebok 038 Enkeltpersonforetak og skatt og vår ebok 028 Næringsoppgaven: Gjør-det-selv (ebøkene inngår også til rabattpris kr 9,90 som del av DrivBedre-pakken)