Økonomitips for aleneboende

ALENEBOENDE, SINGLE, ØKONOMI: Bokostnader tar mye av inntekten til single, særlig for de som leier. Her er noen økonomitips for deg som bor alene.

BOLIG
Kan du ta inn leieboer(e) i din nåværende bolig? Kan det bli aktuelt å dele bolig med andre? Kan du flytte til en billigere bolig?

Kjøp større bolig sammen med andre og fordel basisutgiftene på flere.

Kjøp større bolig og lei ut deler av boligen til andre, også her for å fordele basisutgiftene på flere. Leier du ut mindre enn halvparten av boligarealet, er leieinntekten skattefri.

LÅN
Billigere lån: De fleste långivere har noe å gå på. Ta kontakt, prut på renten.

Lengre lån: Er økonomien svært presset, kan långiveren forlenge lånets løpetid. Da må du ut med mindre pr. måned.

Avdragsfrihet: Er ikke det nok, kan du be om avdragsfrihet for en periode – et år eller tre – for å komme på bena igjen.

Gebyrer: Ta en gjennomgang av hvilke gebyrer du betaler når du sender giroer, tar ut penger i minibank eller tar ut penger i butikken. Noe du kan gjøre billigere?

Lån, ikke kortgjeld: Lån via kjøpekort eller kreditt på brukskonto er forferdelig dyrt. Prøv heller å øke hovedlånet slik at du er i balanse på brukskontoen.

Lån hos andre: I stedet for å låne i banken kan du kanskje låne hos familie, venner, arbeidsgiver, fagforening, borettslag, overformynderi, pensjonskasse, Husbanken. Undersøk mulighetene.

Høyere sparerente: Sjekk innskuddsmulighetene, det er ofte raskt gjort å oppnå høyere rente.

STRØM
Billigere strøm: Det kan være en tusenlapp eller to å spare årlig på å bytte strømleverandør. På www.konkurransetilsynet.no finner du de som leverer billig strøm i din kommune, til fast pris eller flytende pris. NB! Ny strømleverandør ordner opp med flytting av abonnementet.

Billigere forsikring: Sjekk flere selskaper. Fortell hva konkurrentene byr deg. Ofte kan de gå enda lenger ned. Dropp kasko på gammel bil.

BILHOLD
Bil i Oslo og andre større byer: Sjekk økonomien i å ha bil gjennom medlemskap i bilkollektiv, se f.eks. www.bilkollektivet.no.

Andre steder: Del bil med nabo eller venn. Noen firmaer leier ut bruktbiler rimelig. Hold deg orientert om rutetider på kollektivtransport i distriktet.

Bilforsikring: Noen selskaper senker premien for biler som ikke kjøres av andre.

FERIEREISER
Lavpris-flybilletter i inn- og utland gir nye muligheter. Rimeligere losji for én person kan ofte finnes via søk på nettet. Charterturene er ikke lenger eneste alternativ for billige Syden-reiser. Charter er normalt mye dyrere for single som ikke har en partner å dele rom med.

TELEFON, AVISER
Trenger en aleneboer både fast telefon og mobil? Stadig flere bruker kun mobil. IP-telefon (Skype mm) er uhyre billig, men krever gjerne litt teknisk innsikt.

Sjekk DrivBedre-pakken – e-bøker om skatt og økonomi for småbedrifter