Min næring er bare meg, så jeg trenger ikke noen forretningsplan …

FORRETNINGSPLAN, NÆRINGSDRIVENDE, ENKELTPERSONFORETAK, STARTE EGET FIRMA: En erfaren rådgiver for enkeltpersonforetak har plukket ut fem vanlige unnskyldninger for å droppe forretningsplan.

 

  • Min næring er så enkel. Planer blir for innviklet.
  • Forretningsplan er for de store. Min næring er bare meg, så jeg trenger ikke noen plan.
  • Jeg har det altfor travelt med å få alt til å rulle og gå til å skrive en forretningsplan.
  • Hva hvis jeg endrer mening etter at jeg har skrevet forretningsplanen? Med en slik plan tror jeg ikke jeg vil være like fleksibel som nå.
  • Jeg aner ikke hvordan jeg skal skrive en forretningsplan.

Det finnes ikke kun én riktig oppskrift på en forretningsplan.

Det stilles helt andre krav til en firmastarter som skal bruke forretningsplanen til å låne mye penger i banken eller til å få inn investorer, enn det gjør til den som starter for seg selv med egne midler.

BRANNSLUKKING OG KRISELØSNINGER

Ett poeng er det også at uten forretningsplan kan det lettere skje at du bruker mye tid og oppmerksomhet på brannslukking og kriseløsninger, mens det som skulle ha vært ditt hovedfokus – effektiv og lønnsom drift – forsvinner i bakgrunnen.

En plan kan gjøre det lettere å holde fokus, slik at du får mest mulig ut av din mest verdifulle ressurs – tida.

Prosessen med å skrive en plan kan samle tankene dine og hjelpe deg til å holde fast på viktige prioriteringer.

Mange ganger kan næringsdrivende gå ut fra at de har klare ideer og vet hvor veien går.

Men når de begynner å sette ting ned på papiret, fører det ofte til at de vurderer målsettinger, tiltak og markedsføringsideer nøyere, og finner ut at ikke alt er like godt gjennomtenkt.

Det å skrive en forretningsplan åpner for mulighetene til å endre påtenkte opplegg eller utvikle dem ytterligere på papir, i stedet for risikoen eller kostnaden som ligger i at du bare setter i gang – for å se om opplegget funker.

Et spørsmål: Har ikke også du noen ganger gitt deg selv et mentalt spark bak, fordi du vet det var viktige ting som du hadde helt klart for deg i hodet – men nå når du trenger dem, kan du ikke lenger huske alle de inspirerte ideene? Du lot være å skrive dem inn i din forretningsplan …

Les også om Smarte skattegoder til næringsdrivende