Hvis bedriften slurver med daglig personalliste: Bot på opptil 20.000

PERSONALLISTE, ANSATTE, SERVERING, FRISØRER, BILVERKSTED: 15.000 norske bedrifter må daglig føre liste over hvilke ansatte som til enhver tid er på jobb. Slurves det med dette kravet i bokføringsforskiften, kan boten raskt komme opp i 10-20.000 kroner.

Bransjene som er forpliktet til føring av daglig personalliste er:

  • Serveringssteder – omfatter blant annet kafeer, restauranter, puber, gatekjøkken og cateringvirksomhet.
  • Frisører og skjønnhetspleie.  Skjønnhetspleie er for eksempel ansiktsbehandling, manikyr, pedikyr, kroppspleie, SPA, farging av vipper og bryn, tatovering av øyebryn, øyekontur og lepper, tannbleking og piercing. Solarium er unntatt.
  • Bilverksted og bilpleie omfatter bilverksteder, bilvask og billakkering.

En personalliste er en liste over alle som arbeider i virksomheten, inkludert ulønnet og innleid personale, og skal vise når de starter og avslutter den enkelte arbeidsdag.

Listen skal føres på arbeidsplassen, og den skal være tilgjengelig for kontroll i virksomhetens åpningstid.

Hvorfor må man føre slik liste?

Det er for å bekjempe svart arbeid. Erfaringer fra Sverige har vist at personallister er et tiltak som raskt gir dokumentasjon for at arbeidsforholdene er i orden.

Skatteetaten følger opp med kontroller. Dessuten: Gjennom samarbeid med blant annet NAV og Arbeidstilsynet skal de følge opp og avdekke useriøse aktører.

MERK! Alle ansatte, innleide eller innlånte skal stå i personallisten. Ved kontroll skal de kunne legge fram legitimasjon med bilde av seg selv.

TIPS! Bedrifter kan bestille gratis personallistebok for manuell føring fra Skatteetaten.

Dersom Skatteetaten avdekker uoverensstemmelser, blir det ilagt følbare gebyrer: Mangler med personallisten innebærer 8600 kroner for første overtredelse,  og 17.200  kroner ved gjentakelse innen 12 måneder. I tillegg kommer 1720 kroner for hver person som mangler i listen ved kontroll. Slurv kan bli dyrt ..

Sjekk DrivBedre-pakken – e-bøker om skatt og økonomi for småbedrifter