Bare én av fire oppgir kryptovaluta: Skatteetaten våkner

KRYPTOVALUTA, BITCOINS, FORMUE, INNTEKT, SKATTEMELDING, SKATT: Ferske tall fra Skatteetaten viser at rundt 8000 nordmenn har rapportert at de har en samlet formue i kryptovaluta på mer enn fem milliarder kroner. Samlet inntekt oppgitt i skattemeldingen for 2017 er rundt én milliard kroner.

Til sammenligning ble det i 2016 bare meldt fra om 125 millioner kroner i formue og 16 millioner i realiserte inntekter.

Minst 30.000 har kryptovaluta
Skatteetaten sitter på opplysninger fra forskjellige kilder om minst 30.000 nordmenn som har formue eller inntekt i kryptovaluta.

– Det er snakk om betydelige summer og en stor vekst. Formue og inntekter i kryptovaluta har fått betydning for skatteinngangen i Norge. Derfor følger vi med på dette området, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Han legger til: – Vi antar at finnes flere store kryptoformuer som ikke er oppgitt til beskatning.

Også småbeløp skal inn i skattemeldingen
– Men flertallet av de som ikke har innrapportert kryptovaluta har nok mindre beløp, kanskje anskaffet mer av nysgjerrighet enn for å spekulere i det som en investering. Disse små summene skal uansett rapporteres inn, minner skattedirektøren om.

Mangelfull innberetning
En trend Skatteetaten mener å se er at flere bare har rapportert kryptovaluta som formue selv om de har handlet mellom forskjellige typer kryptovaluta i løpet av 2017.

– Det er mangelfull innberetning, sier skattedirektøren. – Hvert enkelt salg skal behandles som en realisasjon og gevinst/tap skal rapporteres som skattepliktig inntekt eller fradrag.

Regner med å finne flere krypto-investorer
– Selv om vi foreløpig ser spor av 30.000 nordmenn som har kryptovaluta, så samarbeider vi både med nasjonale og internasjonale kompetansemiljøer for ytterligere identifisering av investorer.

– Skatteetaten har fulgt med på kryptovaluta siden 2011, og vi har økende kompetanse på området. Vi benytter oss også av ekstern kompetanse, både i privat sektor og andre statlige organer, sier Hans Christian Holte.

Les vår ebok 003 Smarte skattegoder i næring (inngår til rabattpris kun kr 9,50 som del av DrivBedre-pakken)

TIPS: Slik leser du våre ebøker – enkelt og greit

SUPERTILBUD PÅ DRIVBEDRE-PAKKEN SKATT&ØKONOMI: Nå kun kr 9,50 per ebok – enda  billigere

Se hva våre ebok-kunder sier

Benytt deg av dette gode tilbudet nå. Nettbutikken er lagt ned, dette produktet er ikke lengre i salg. Alle ebøkene leveres samlet i både epub- og pdf-format. Les slik det passer deg – når det passer deg.