ENK eller AS? Vurdér skatt og risiko når du velger selskapsform

SELSKAPSFORM, RISIKO, SKATT, AS, AKSJESELSKAP, ENKELTPERSONFORETAK: Hvilken selskapsform bør du velge? Skatte- og avgiftsmessig er det både fordeler og ulemper med de ulike selskapsformene. Det første du bør gjøre er imidlertid uansett å vurdere hvilken risiko du forventer at den nye virksomheten kan bli utsatt for.

Rådet kommer fra advokat Per-Ole Hegdahl i Regnskap Norge. Han har utarbeidet en rapport som tar for seg skattemessige forhold som du bør ta hensyn når du skal velge mellom selskapsformene AS og ENK.

Når etablerere vurderer om de skal starte en næringsvirksomhet som aksjeselskap eller enkeltpersonforetak, er det mange forutsetninger som bør ivaretas.

De mest aktuelle selskapsformene er:

  • Aksjeselskap (AS)
  • Enkeltpersonforetak (ENK)
  • Ansvarlig selskap (ANS)
  • Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)

Risiko for selvstendig næringsdrivende

Har virksomheten liten risiko, kan enkeltpersonforetak være et aktuelt alternativ. Er risikoen høy, er AS-formen klart å anbefale som selskapsform, sier advokat Hegdahl.

Årsaken til at du bør være forsiktig med å etablere enkeltpersonforetak hvis risikoen er høy, er at du personlig står som garantist for virksomheten.

Den næringsdrivende risikerer med andre ord både hus, hytte, bil og båt og alt vedkommende måtte eie som privatperson dersom virksomheten skulle gå over ende.

Det gjør du ikke som eier av et aksjeselskap, med mindre du også har opptrådt som garantist for aksjeselskapet.

Underskudd til fradrag i annen inntekt

– En ikke ubetydelig fordel ved enkeltpersonforetaksformen er at eventuelle underskudd i virksomheten kan trekkes fra i annen inntekt den næringsdrivende eventuelt har.

Dette kan være viktig i en fase hvor virksomheten ennå ikke har begynt å tjene penger.

Den muligheten har du ikke i et aksjeselskap. Der kan eventuelle underskudd kun framføres mot senere overskudd fra samme aksjeselskap.

Når inntektene øker, kan det imidlertid være flere grunner til å gjøre om enkeltpersonforetaket til aksjeselskap. Dette gjelder særlig hvis du driver med overskudd ut over det du trenger å ta ut til personlig forbruk.

Les mer om dette i vår ebok 011 Beste selskapsform: Fordeler/ulemper (inngår til rabattpris kr 9,50 som del av DrivBedre-pakken)

TILBUD NÅ PÅ DRIVBEDRE-PAKKEN SKATT & ØKONOMI: Kun kr 9,50 per ebok

MERK! Alle Risangers ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best! Øyeblikkelig tilgang ved kjøp.

Hva sier våre ebok-kunder?

LES! Slik leser du ebøker – enkelt og greit

Gjør deg nytte av dette tilbudet


Kunder om DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken” Les flere kundeutsagn