Næringsinntekt under 50.000: Droppe næringsoppgaven?

ÅRSOPPGJØR, SKATTEMELDING, SELVANGIVELSE, NÆRING: Mange selvstendig næringsdrivende med en brutto omsetning i næring på 50.000 kroner eller mindre kan slippe å fylle ut næringsoppgave som vedlegg til selvangivelsen. 

Du kan også slippe personinntektsskjemaet.

Men du kan likevel levere skjemaet hvis du ønsker det – eksempelvis for å utnytte et eventuelt skjermingsfradrag.

MERK! Du kan levere uten næringsoppgave også når du er deltaker i ansvarlig selskap eller har del av inntekt fra felles næringsvirksomhet.

Men i noen sammenhenger må du likevel levere skjemaene selv om næringsinntekten ikke overstiger 50.000 kroner.

Det er et krav at du er skattemessig bosatt i Norge, at foretaket ditt ikke har regnskapsplikt etter regnskapsloven og at foretaket ditt ikke er registreringspliktig etter mva-loven.

Er du fritatt fra å levere næringsoppgave, har du heller ikke bokføringsplikt. Du må likevel dokumentere alle dine inntekter og kostnader. Denne dokumentasjonen må oppbevares i samsvar med bokføringsloven.

Du kan ikke benytte fritaksordningen dersom virksomhetens årsresultat inngår i gjennomsnittsligning (skogbruk, reindrift), dersom du plikter å levere skjemaet «Drosje- og lastebilnæring» eller du plikter å levere skjemaet «Utleie av fast eiendom» sammen med skjemaet «Avskrivning» som gjelder både næringsvirksomhet og den utleide eiendommen.

Du kan heller ikke benytte fritak fra næringsoppgaven hvis du

  • har drevet mer enn én virksomhet i året,
  • har drevet virksomhet som er skattepliktig til mer enn én kommune eller
  • krever næringsinntekten fordelt med ektefelle mv

TIPS! Vi minner om at alle med næringsinntekt – også om den er lavere enn 50.000 kroner – må levere selvangivelsen elektronisk. Det er kun lønnstakere/pensjonister fullstendig uten næringsinntekt som kan levere selvangivelsen mv på papir.

Les mer om dette temaet – bestill vår ebok 028 Næringsoppgaven: Gjør-det-selv

TILBUD PÅ DRIVBEDRE-PAKKEN SKATT OG ØKONOMI: Kun kr 9,50 per ebok

MERK! Alle Risangers 42 ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best! Nettbutikken er lagt ned, dette produktet er ikke lengre i salg.

TIPS! Slik leser du våre ebøker – enkelt og greit

Hva sier våre ebok-kunder?

Gjør deg nytte av dette tilbudet.

(Du får altså hele DrivBedre-pakken for kun 396 kroner eks mva! Så lav pris er mulig fordi vi 1) har mange kjøpere 2) hver dag får nye og 3) satser bevisst på kvalitet til en rimelig pris. Ett eneste økonomi- eller skattetips kan tjene inn prisen mange ganger ..)