Enkeltmannsforetak uten inntekter: Slette foretaket? Og når?

ENKELTPERSONFORETAK, ENKELTMANNSFORETAK, EGET FIRMA, OPPHØR, SLETTING: Hvor lenge kan et enkeltmannsforetak opprettholdes hvis det er helt uten omsetning?

Her opererer Skatteetaten med en grense på iallfall tre år med null i omsetning før et enkeltmannsforetak regnes for opphørt.

I Skatteetatens håndbok Skatte-ABC heter det at dersom det midlertidig ikke er drift i virksomheten ved årets utgang, skal Skatteetaten vurdere konkret om dette skal behandles etter reglene om opphør av virksomhet.

TIPS! Er virksomheten for eksempel sesongbetont, eller den ligger nede på grunn av sykdom, regnes dette ikke som opphør av næringsvirksomhet.

Forutsetningen er at det kan regnes med at virksomheten kommer i gang igjen innen rimelig tid.

Skatte-ABC: «Har det midlertidige opphør medført at driftsinntektene for de tre siste årene har vært kroner null, og det ikke har vært drift (aktivitet) i virksomheten i tilsvarende antall år, vil en som utgangspunkt kunne gå ut fra at virksomheten er opphørt.»

Men det er et faktum at mange selvstendig næringsdrivende har «hvilende» enkeltmannsforetak i en årrekke. Skatteetaten har nemlig ingen automatikk i at det sjekkes om en slik tre-års-periode er utløpt.

At enkeltmannsforetaket er uten inntekter, kan foruten sykdom skyldes at innehaveren driver med andre ting, kanskje som ansatt i en virksomhet, kanskje som hjemmeværende og så videre.

TIPS! Selv om enkeltmannsforetaket er «hvilende», må du sørge for at du fører opp kroner null i riktige poster i skattemeldingen hvert år. Så lenge foretaket ditt er registrert, har du nemlig oppgaveplikt.

Les mer om alt dette i vår ebok 038 Enkeltpersonforetak og skatt (inngår også til rabattpris kr 9,50 som del av DrivBedre-pakken)

Kjøp DrivBedre-pakken: Nå kun kr 396,- eks mva

TILBUD PÅ DRIVBEDRE-PAKKEN SKATT OG ØKONOMI: Kun kr 9,50 per ebok

MERK! Alle Risangers 42 ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best! Øyeblikkelig tilgang ved kjøp.

TIPS! Slik leser du våre ebøker – enkelt og greit

Hva sier våre ebok-kunder?

Gjør deg nytte av dette tilbudet.

(Du får altså hele DrivBedre-pakken for kun 396 kroner eks mva! Så lav pris er mulig fordi vi 1) har mange kjøpere 2) hver dag får nye og 3) satser bevisst på kvalitet til en rimelig pris. Ett eneste økonomi- eller skattetips kan tjene inn prisen mange ganger ..)

Fra våre kunder: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken”  Les mange flere tilbakemeldinger fra kunder her