Trodde du at kredittkortet ditt er rentefritt? Det kan være at du tar feil …

KREDITTKORT, RENTEFRITT, UTTAK: For de fleste kredittkort vil kredittrenten begynne å løpe fra uttaksdato ved kontantuttak i minibank. Som uttak regnes også overføring fra kredittkort til konto. Det er ingen rentefri periode i slike tilfeller, noe mange ikke kjenner til.

Å gjøre feil her kan bli kostbart for innehaveren av kredittkort, siden effektiv rente ifølge  Finansportalens kredittkortoversikt ligger på mellom 15 og 37,6 prosent.

Den rentefrie perioden som markedsføres vil for de fleste kredittkort bare slå inn når kredittkortet belastes for kjøp av varer og tjenester.

Årsaken til at du ikke bør ta ut kontanter – eller ha en vedvarende negativ saldo på kredittkortkontoen – er at rentene er skyhøye, skriver Nettavisen NA24.

Ifølge informasjonsdirektør i DNB Thomas Midteide er grunnen til at det er gebyr på kontantuttak med kredittkort veldig enkel:

– Med et debetkort tar du ut dine egne penger, mens med kredittkort tar du opp et lite lån. Du kan låne hele kredittrammen i kontanter, og det har naturlig nok en kostnad å låne disse pengene.

Informasjonsdirektøren viser til dette eksemplet:

– Hvis du har 100.000 i kreditt, og det ikke var rente på kontantuttak, kunne du tatt ut 100.000 kroner den 1. september, satt dem i banken i en måned til god rente – og så betalt kredittkortregningen når den kom. Slik kunne du hatt store renteinntekter fra penger du hadde lånt gratis. Det sier seg selv at det ville vært ekstremt dårlig butikk for alle tilbydere av kredittkort, sier han.

– Markedsføringen av bruk av kredittkort er offensiv og opplysningen om at kredittrenten ved kontantuttak eller overføring til konto ofte løper fra første dag blir ikke alltid like godt formidlet. Det er derfor all grunn til å tro at mange forbrukere ikke er oppmerksom på dette, sier nettansvarlig bank i Finansportalen, Brigitte Watz, til Nettavisen NA24.