Aksjesparekonto: Kvitt deg med dårlige og dyre fond skattefritt

AKSJER, AKSJESPAREFOND, AKSJESPAREKONTO: Fram til 31. desember 2018 kan du flytte aksjer og fond over til nyordningen aksjesparekonto uten at dette utløser skatt. Men Forbrukerrådet er skeptisk til bankenes informasjon.

Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet, er ikke imponert over hvordan bankene formidler denne muligheten som ligger innebygd til å kvitte seg med dårlige og dyre fond:

– Bankene lar jo sjelden skatteargumenter ligge ubrukt i sitt salgsarbeid. Men når det gjelder denne overgangsordningen, er bankene påfallende utydelige. Bankene ønsker tydeligvis ikke å oppmuntre kundene til å selge sine dårlige fond i fare for at kunden da kjøper et konkurrerende fond i stedet, sier Jensen til E24.

Blant storbankene er det bare KLP som har vært tydelig på hvilke muligheter overgangsordningen gir for dem som er skattemessig innelåst i fond med svake prestasjoner, mener rådet.

Forbrukerrådet reagerer også på uttalelser i mediene om at ordningen gir «skattefritak», uten å omtale at skatten ikke forsvinner, men utsettes.

Enklere og mer fleksibelt

Den nye ordningen med aksjesparekonto skal gjøre det enklere og mer fleksibelt for småsparere å investere i aksjer og aksjefond.

– Nordmenn generelt har spart altfor lite i aksjer og aksjefond, og målet er at flere skal velge å spare langsiktig i disse markedene. Samtidig er det viktig å øke det norske private eierskapet i næringslivet, sier Aksjenorge-leder Lene M. Refvik til E24.

«Amnesti»

I forbindelse med innføringen av den nye kontotypen hadde myndighetene først innført en «amnestiperiode» ut til 31. desember 2017. Men perioden der man kan flytte aktiva inn på aksjesparekonto uten å utløse skatt ble senere forlenget til 31. desember 2018..

Bransjen selv beskriver ordningen som det beste som har skjedd for kundene siden 1980-tallet.

Se her: Så enkelt leser du ebøker på skjerm, brett, mobil …

TILBUD NÅ PÅ DRIVBEDRE-PAKKEN SKATT & ØKONOMI (42 ebøker): Kun kr 9,50 per ebok

MERK! Alle Risangers ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best! Øyeblikkelig tilgang ved kjøp.

Hva sier våre ebok-kunder?

Gjør deg nytte av dette tilbudet


Kunder om DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken” Les flere kundeutsagn