14 kjappe tips: Slik blir du dekket bedre av forsikringen

FORSIKRING, ERSTATNING, TYVERI, TAP, SKADE, BRANN, BIL, KJØRELENGDE: Når uhellet først er ute og du opplever brann, vannskade eller tyveri, bør du ha dokumentert dine eiendeler for å kunne kreve erstatning fra forsikringsselskapet. Du bør sette opp en inventarliste og ta bilder eller videoopptak.

Ta vare på filmer eller bilder på et sted utenfor huset.

Har du ikke et bevisst forhold til hva du eier, er det vanskelig å føre opp alt som har gått tapt i en brann på skadelisten. Det kan vært lurt å brenne bildene eller videoopptakene på en cd/dvd.

Pass på bilnøkkelen

  • Oppbevarer du nøklene sløvt og uaktsomt kan du regne med kraftig avkorting.
  • Du kan ikke legge bilnøkkelen i jakka i garderoben eller på restaurantbordet verken i Norge eller utlandet.
  • Du kan heller ikke legge den oppå forhjulet for at ektefellen skal plukke den opp.
  • Mister du nøkkelen til en nyere bil, bør du sørge for at den gjøres ubrukelig i bilens startsperre, snakk med merkeforhandler.

Brannskader

  • Sjekk røykvarslerne.
  • Vær forsiktig med levende lys.
  • Pass på fett- og smultgryter.
  • Vær årvåken i forhold til elektrisk utstyr.

TIPS! Uforsiktighet kan bli straffet med avkorting. Men det skal grov uaktsomhet til for at erstatningen skal avkortes, og det er politiets etterforskning som må konkludere med slik uaktsomhet.

Kjørelengden

Er kjørelengden du har tegnet forsikring for overskredet, reduserer selskapet erstatningen. Det gjøres uansett om overskridelsen har skjedd i år eller tidligere.

Erstatningen reduseres tilsvarende forholdet mellom premien du har betalt og den premien du skulle ha betalt.

TIPS! Gå tilbake til da du startet bilforsikringen i ditt nåværende selskap. Hvilken kilometerstand hadde du oppgitt på bilen da, hvilken har den nå, og hvordan stemmer det med antall kilometer som du gjennom årene har betalt for?

Når selskapet ikke følger opp

Sier forsikringsselskapet nei til å følge opp vedtak i Finansklagenemnda, går du øyeblikkelig videre til Forbrukerrådet.

Her finner du mer

Hjemlene for avkorting og regress finnes i Forsikringsavtaleloven, Bilansvarslova og Skadeerstatningsloven, som du finner på www.lovdata.no.


Kunder om DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken” Les flere kundeutsagn