Selge boligen til utbyggere kan gi skattesjokk

HUSSALG, BOLIG, SKATT, OPPKJØPERE, UTBYGGERE: Selger du huset ditt dyrt til utbyggere, kan du få skattesjokk. Det er nemlig andre regler hvis utbyggere betaler ekstra høy pris for boligen.

Normalt betaler ikke huseiere skatt ved salg, hvis de har bodd i huset i minst ett år. Men boligeiere som selger husene sine for høye priser til utbyggere, risikerer en stor skatteregning i etterkant, skriver Asker og Bærums Budstikke, i en sak om oppkjøpere som ofte betaler mye mer enn markedspris på mulige utbyggingsprosjekter.

Sjekk skattereglene

– Det er viktig at folk er bevisste på dette og sjekker skattereglene. Det tror jeg ikke alle husker i kampens hete, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Karine Ugland Virik, til Budstikka.

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen understreker:

– Hvis en utbygger betaler mye mer enn hva en kjøper som kunne tenke seg å bo der ville ha gjort, så er man i faresonen. Skatteetaten fastslår at hvis prisen i det vesentlige er bestemt av muligheten for å for eksempel bygge leiligheter, så kan hele gevinsten være skattepliktig. Men dette er en unntaksregel.

Slik er reglene

  •  I håndboka Lignings-ABC fra Skatteetaten står det følgende om salg av eiendommer til utbyggere som skal bygge nye boliger på eiendommen:
  • «Selv om gevinsten i utgangspunktet er helt eller delvis unntatt fra skatteplikt (…), kan gevinsten likevel være skattepliktig i sin helhet som realisasjon av tomt, men bare såfremt begge vilkårene nedenfor er oppfylt:
  • Arealet må etter sin beliggenhet og naturlige beskaffenhet være skikket for bygging av boliger, herunder fritidsboliger mv., (…), og salgssummen må i vesentlig grad antas å være påvirket.

Les mer om skatt og fradrag ved boligsalg i vår ebok 012 Hjemmekontor, lokaler: Skattefeller, fradrag (inngår også til rabattpris kr 9,90 som del av DrivBedre-pakken)


Kunder om DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken” Les flere kundeutsagn