Banker med dårlige BSU-råd til ungdom med lav eller ingen inntekt

BSU, BARN, UNGDOM, SPARING, SKATT, FRADRAG: Mange banker anbefaler ungdom med penger på konto å opprette BSU-konto. Det er dårlige råd fra banken hvis ungdommens penger kommer fra Lånekassen, er arv el lign – siden dette ikke gir skattepliktig inntekt og dermed heller ikke BSU-fradrag (som kun skjer direkte i skatt).

Riktignok er det 27 prosent skatt på renteinntekter, men der skal det høye beløp inn på konto før der kan ha noen betydning for BSU-fradrag. Renteinntekter er dessuten kun aktuelt i BSU-sammenheng fra det året ungdommen har fylt 17 år.

Lønnsinntekt skal ungdommen selv lignes for fra og med det året han/hun har fylt 13 år.

TIPS! Men ungdommen må ha en lønnsinntekt på flere titusener før det er grunnlag for BSU-fradrag i årets inntekt.

EKSEMPEL: Samlet lønn på 50.000 kroner gir en skatt på rundt 2600 kroner. Et BSU-innskudd dette året på 13.000 kroner fjerner hele denne skatten. (13.000 er fem ganger det som her kan spares i skatt.)

Tjener barnet ett år så mye at det for eksempel ligger an til å bli 2000 kroner i skatt, kan det lønne seg med 10.000 kroner inn på BSU-konto samme inntektsår. 20 prosent BSU-fradrag av 10.000 kroner reduserer nemlig skatten med – nettopp – 2000 kroner.

BSU-fradrag gis i årets trygdeavgift og skatt på inntekt, men ikke i formuesskatt.

MERK! Det er likegyldig hvem som faktisk betaler innskuddet på BSU-kontoen. Fradragsretten ligger hos den som har BSU-kontoen i sitt navn.

Mer om BSU og hva som lønner seg for barn med egen inntekt finner du i vår ebok 006 Familien, firmaet, skatten (inngår til rabattpris kr 9,90 som del av  DrivBedre-pakken)