Selvangivelse/Skattemelding med rødvinsflekker ..

SELVANGIVELSE/SKATTEMELDING, 2016, ALTINN, LØNNSTAKERE, PENSJONISTER, NÆRINGSDRIVENDE, RØDVIN: Torsdag 4. april 2017 ble skattemeldingene (selvangivelsene) for 2016 tilgjengelige. Alle landets lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende kunne gå inn på www.altinn.no og se sine egne tall.

Dette var det største skattemeldingsslippet noensinne her til lands.

SOMMERTILBUD: Kun kr 9,90 per ebok

Neppe særlig mye rødvin på kjøpet for de som løste hele innleveringen elektronisk. Det var kanskje litt annerledes da vi alle satt med papirskjemaer foran oss på bordet, slik disse kuriosa-klippene kan fortelle litt om:

Ta deg et glass rødvin og stress ned

Advokat Jan H. Bangen i Skattebetalerforeningen ga råd dersom folk som sitter med selvangivelsen skulle bli usikre underveis og føle tidspress:

«Start med fradragene som du vet er greie, slik at du kommer i mål med det letteste først. Ta deg et glass rødvin og stress ned. Og husk å skrive under dersom du leverer på papir.» (Bergens Tidende 29. april 2014)

Gjør det koselig

Journalist og økonomiskribent Otto Risanger ga også tips til rådville selvangivere, men advarte mot fest og basar:

«Gjør det hele til en koselig anledning. Rydd bordet. Spiss blyanten og sprett en flaske rødvin. Ta et par glass og kos deg. Men ikke mer enn tre … da kan fantasien raskt ta overhånd.» (Osloposten 30. januar 1998)

LES OGSÅ: Kvar vart han av, Otto Risanger?

Drukne sorgene

Redaksjonen i Bergens Tidende utarbeidet sin egen selvangivelsesveiledning med blant annet denne advarselen:

«Man kan bli fristet til å drukne sine sorger i rødvin, men da forsvinner bare enda mer i skatt.» (Bergens Tidende 25. januar 1997) – Skribentens tilføyelse: «… eller egentlig i avgifter – alkoholavgifter.»

«Så skal jeg se om det stemmer»

Skribent og journalist Halvard C. Hansen reflekterte rundt overgangen til forhåndsutfylt selvangivelse for lønnstakere:

«32 år med forsinket selvangivelse med øl- og rødvinsflekker er over. For skattekontoret har overtatt. Fyller ut hele dritten og sender det til meg, og så skal jeg se om det stemmer. Ha!» (Dagbladet 1. februar 1999)

Rødvinsflekker på kladden

Journalist Mona Larsen savnet de gode gamle dagers kos. Hun syntes at selvangivelsen var blitt en avglanset greie nå når man kan sende den av gårde på nettet med et par tastetrykk hit eller dit:

«Kosen, da hele stuebordet fløyt av papirer og blekkflekker og kaffen ble kald fordi akkurat det ene arket var vekk sånn at du ikke fikk fylt ut post nummer hvadetnåvar, er fraværende. Og du ble ikke distrahert av lukta av vår. Det var vinter og knitring i peisen, og litt utpå kvelden var du glad for at rødvinsflekkene ikke smittet over fra kladden.» (Dagsavisen 24. april 2002)

Du kan lese mer om skattereglene med veiledning for næringsdrivende i vår e-bok 028 Næringsoppgaven: Gjør-det selv.

SOMMERTILBUD: Kun kr 9,90 per ebok (epub+pdf)

MERK! Alle Risangers ebøker leveres i to formater samtidig: Både EPUB og PDF. Les i det formatet som passer deg best!


Kunder om DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi: “Utrolig mye nyttig informasjon. Veldig verdifull tjeneste” – “Har spart meg for titusenvis av kroner” – “Hadde aldri hatt mulighet til å finne ut av denne informasjonen selv” – “Sparte meg for mye penger” – “En god investering!” – “Prisen tatt i betraktning var det ingen tvil om å kjøpe hele pakken” Les flere kundeutsagn